Wetenschappelijke artikelen
over propolis en COVID-19

Welkom op onze pagina die gewijd is aan het verkennen van het wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen Covid-19 en propolis. Hier nemen we een diepere duik in de lopende studies en onderzoeken die zich richten op de mogelijke rol van propolis bij het begrijpen en aanpakken van Covid-19.

Propolis, een natuurlijke stof geproduceerd door bijen, heeft eeuwenlang de interesse gewekt vanwege zijn mogelijke gezondheidsvoordelen. Tijdens de huidige afgelopen pandemie is de wetenschappelijke gemeenschap begonnen met het onderzoeken van de potentiële implicaties van propolis in relatie tot Covid-19.

Hier presenteren we een greep uit het uitgebreide aanbod van recente wetenschappelijke publicaties over hoe propolis mogelijk zou kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het bieden van antivirale voordelen. Van de samenstelling van propolis tot de interacties met virussen, we verkennen de wetenschap achter dit fascinerende natuurlijke product en de mogelijke toepassingen.

Het is van cruciaal belang op te merken dat de informatie die hier wordt verstrekt niet bedoeld is als medisch advies. Het doel van deze pagina is om een overzicht te bieden van het lopende onderzoek en de wetenschappelijke discussies rond propolis en Covid-19.
Voor medische vragen of behandelingen is het altijd aanbevolen om te overleggen met gekwalificeerde zorgverleners. Als je meer wilt weten over propolis en onze producten, vind je in onze webshop een scala aan opties om te verkennen.

In vitro evaluatie van de antivirale werkzaamheid van een gestandaardiseerd hydroalcoholisch extract van populier propolis tegen SARS-CoV-2

Datum Publicatie: 8 maart 2022
Bron: US National Library of Medicine

Met uitzondering van specifieke vaccins en monoklonale antilichamen, zijn effectieve profylactische of therapeutische behandelingen na blootstelling momenteel beperkt voor COVID-19. Propolis, het product van een honingbij, is gesuggereerd als een potentiële kandidaat voor de behandeling van COVID-19 vanwege zijn immunomodulerende eigenschappen en vanwege zijn krachtige activiteit tegen verschillende soorten virussen, waaronder veel voorkomende coronavirussen. Direct bewijs met betrekking tot de antivirale activiteiten van dit product is echter nog steeds slecht gedocumenteerd. VERO E6- en CALU3-cellijnen werden geïnfecteerd met SARS-CoV-2 en gekweekt in aanwezigheid van 12,5 of 25 g/ml van een gestandaardiseerd Hydroalcoholic Extract-acroniem (sHEP) van Euraziatische populiertype propolis en geanalyseerd op virale RNA-transcriptie, op celbeschadiging door optische en elektronenmicroscopie, en voor virusinfectiviteit door virale titratie op 2, 24, 48 en 72 uur na infectie. De drie belangrijkste componenten van sHEP, cafeïnezuurfenethylester, galangine en pinocembrine, werden getest op de antivirale kracht, alleen of in combinatie. Op beide cellijnen vertoonde sHEP significante effecten, voornamelijk op CALU3 tot 48 uur, d.w.z. enige bescherming tegen cytopathische effecten en consistente vermindering van het aantal geïnfecteerde cellen, minder virale deeltjes in cellulaire blaasjes, vermindering van virale titratie in supernatanten, dramatische daling van N gen-negatieve zin RNA-synthese en lagere concentratie van E-gen-RNA in celextracten. Interessant is dat voorbehandeling van cellen met sHEP vóór virusinoculatie dezelfde eerder beschreven effecten induceerde en het binnendringen van het virus niet kon blokkeren. Bij gebruik in combinatie vertoonden de drie hoofdbestanddelen van sHEP antivirale activiteit bij dezelfde niveaus van sHEP. sHEP heeft een opmerkelijk vermogen om de replicatie van SARS-CoV-2 te belemmeren, nieuwe infectiecycli te beperken en gastheercellen te beschermen tegen het cytopathische effect, zij het met nogal wisselende resultaten. sHEP blokkeert echter niet het binnendringen van het virus in de cellen. De antivirale activiteit die wordt waargenomen met de drie hoofdcomponenten van sHEP die in combinatie worden gebruikt, benadrukt dat het mechanisme dat ten grondslag ligt aan de antivirale activiteit van sHEP waarschijnlijk het resultaat is van een synergetisch effect. Deze gegevens leggen nog meer nadruk op de mogelijke therapeutische rol van dit speciale honingbijproduct als adjuvans bij officiële behandelingen van COVID-19-patiënten vanwege zijn directe antivirale activiteit.

Lees meer:
  • US National Library of Medicine: In vitro Evaluation of Antiviral Efficacy of a Standardized Hydroalcoholic Extract of Poplar Type Propolis Against SARS-CoV-2
  • Propolis bij een Corona infectie

    Datum Publicatie: 14 dec 2021
    Bron: wiebebraam.nl

    Van meerdere kanten bereikten mij vragen over een eventuele werkzaamheid van propolis tegen een infectie met het Corona virus (ook wel Covid 19 genoemd). Die vragen zijn heel begrijpelijk. Want propolis is een bekend natuurmiddel tegen virusziekten, zoals verkoudheid, griep en een koortslip. Mijn eerste reactie was dat het in principe best mogelijk zou kunnen zijn dat propolis kan helpen bij mensen met een Corona infectie. Alleen waren daar begin 2020 nog geen resultaten van wetenschappelijk onderzoek over beschikbaar, omdat het virus toen nog maar net bekend was. Inmiddels wordt er door diverse wetenschappers onderzoek verricht en zijn er (14-12-2021) in PubMed (medische databank) 32 studies gepubliceerd.

    Lees meer:
  • Dokter Wiebe Braam: Propolis bij een Corona infectie
  • COVID-19 en longfibrose: therapieën in klinische onderzoeken, herbestemming en potentiële ontwikkeling

    Datum Publicatie: 28 mei 2021
    Bron: PMC

    Farmacologische benaderingen met onderverdelingen
    Geneesmiddelen voor longziekten die worden uitgeprobeerd in klinische onderzoeken voor COVID-19


    Propolis kan worden gecorreleerd met de afweer van het immuunsysteem, verminderde virale replicatie en ontstekingsremmende werking bij SARS-CoV-2 (Ansorge et al. 2003; Shimizu et al. 2011; Machado et al. 2012; Chan et al. 2013; Hori et al. 2013). Propolis-extract en zijn componenten kunnen werken als een anti-COVID-19-medicijn door TMPRSS2-expressie en ACE2-verankering te verminderen (Kaur et al. 2020a, b). Ze immunomoduleren ook monocyten en macrofagen door IL-1β en IL-6 te verminderen of te elimineren. Bovendien verminderen ze transcriptiefactoren zoals NF-?B en JAK2/STAT3 (Shimizu et al. 2011; Asgharpour et al. 2019; Güler et al. 2020; Omar et al. 2020). NF-KB-remming blokkeert de productie van cytokines in T-cellen en vermindert JAK2/STAT3-signalering, wat ontstekingen en oxidatieve stress vermindert (Ansorge et al. 2003; Fernandes et al. 2015). Stoffen die worden aangetroffen in verschillende soorten propolis, cafeïnefenethylester (CAPE), galangine, chrysine en cafeïnezuur, is aangetoond dat het het 3-chymotrypsine-achtige cysteïne-enzym remt, dat een essentieel protease is voor SARS-CoV-2 (Hashem 2020; Kumar et al. 2020). Bovendien zou het Rac-eiwit kunnen worden geïnactiveerd door CAPE, een bestanddeel van propolis. Rac-inactivatie leidt tot PAK1-remming, die B- en T-cellen onderdrukt. PAK1 is een kinase dat wordt verhoogd tijdens longontsteking en longfibrose (Berretta et al. 2020). PAK1-remmers kunnen het immuunsysteem redden en helpen bij de bestrijding van virussen (Xu et al. 2005; Gorbalenya et al. 2020; Maruta en He 2020). Propolis en zijn componenten kunnen immunosuppressie helpen voorkomen tijdens de beginfasen van de ziekte en de overmatige ontsteking verminderen reactie van de gastheer door het blokkeren van overtollige IL-6-, IL-2- en JAK-signalering in latere stadia (Nile et al. 2020). Eén studie meldde dat het gebruik van propolis-waterextract de expressie van pro-inflammatoire cytokines zoals TNF-a, ICAM-1, IL-6 en IL-8 kan verminderen en verhoging van de beschermende cytokine IL-10 (Qin et al. 2020). Deze voordelen van propolis hebben geleid tot een klinische proef met Braziliaans groen propolis-extract voor de behandeling van COVID-19-patiënten in Brazilië (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04480593) (Berretta et al. 2020).

    Lees meer:
  • US National Library of Medicine: COVID-19 and pulmonary fibrosis: therapeutics in clinical trials, repurposing, and potential development
  • Pathomechanismen, therapeutische doelen en krachtige remmers van sommige bèta-coronavirussen van bench-to-bedside

    Datum Publicatie: 28 mei 2021
    Bron: PMC

    Fig.2 - The expression of ACE2 on the gut, lung, epithelial, endothelial, intestinal and testis cells. (Reproduced from Albini et al. (2020), Licenced under CC BY 4.0.)
    Sinds de opkomst van hun primitieve stammen, dragen de complexiteit rond hun pathogenese, constante genetische mutatie en vertaling bij aan de schaarste van een succesvol vaccin voor coronavirussen tot op dit moment. Hoewel de recente aankondiging van een vaccindoorbraak voor COVID-19 de hoop hernieuwt, blijft er echter een grote uitdaging van toegankelijkheid om dringend tegemoet te komen aan de snelle wereldwijde therapeutische vraag om de pandemie in te dammen, en zo een stimulans te creëren voor verder onderzoek. De herbeoordeling van de resultaten van een stroom van experimenten is van enorm belang bij het identificeren van bonafide lead-achtige kandidaten om deze zoektocht te vervullen. Deze review belicht uitgebreid de gemeenschappelijke pathomechanismen en farmacologische doelen van HCoV-OC43, SARS-CoV-1, MERS-CoV en SARS-CoV-2, en krachtige therapeutische mogelijkheden van fundamentele en klinische experimentele onderzoeken. De betrokken doelen voor de preventie en behandeling omvatten de virale proteasen (Mpro, PLpro, 3CLpro), virale structurele eiwitten (S- en N-eiwitten), niet-structurele eiwitten (nsp 3, 8, 10, 14, 16), accessoire eiwit (ns12.9), viroporines (3a, E, 8a), enzymen (RdRp, TMPRSS2, ADP-ribosyltransferase, MTase, 2'-O-MTase, TATase, furine, cathepsine, gedeamideerd humaan triosefosfaatisomerase), kinasen (MAPK , ERK, PI3K, mTOR, AKT, Abl2), interleukine-6-receptor (IL-6R) en de menselijke gastheerreceptor, ACE2. Met name onder de 109 overzichtsremmers zijn quercetine, eriodictyol, baicalin, luteoline, melatonine, resveratrol en berberine van natuurlijke producten, GC373, NP164 en HR2P-M2 van peptiden, 5F9, m336 en MERS-GD27 van specifieke menselijke antilichamen, imatinib, remdesi, ivermectine, chloroquine, hydroxychloroquine, nafamostat, interferon-β en HCQ uit herbestemmingsbibliotheken, sommige ijzerchelatoren en traditionele medicijnen.
    Deze review vertegenwoordigt een model voor verdere translationele studies voor effectieve anti-CoV therapeutische ontwerpen.

    Lees meer:
  • US National Library of Medicine: Pathomechanisms, therapeutic targets and potent inhibitors of some beta-coronaviruses from bench-to-bedside
  • Flavonoïden beloven veilige therapie tegen COVID-19

    Datum Publicatie: 22 mei 2021
    Bron: PMC

    Extract:
    Fig.1 - Diagrammatic cartoon drawing of SARS-CoV-2 showing the main structural features of the virus. The red frame and cross sign indicated a critical therapeutic target
    Natuurlijke producten kunnen een effectieve antivirale activiteit bieden tegen SARS-CoV-2. Flavonoïden zijn bijvoorbeeld fenolische fytochemicaliën (Solnier en Fladerer 2020) die verschillende belangrijke biologische activiteiten vertonen, waaronder antivirale, antioxiderende en ontstekingsremmende activiteiten (Krych en Gebicka 2013; Ragab et al. 2014; Tian et al. 2013; Zhang et al. 2015). Flavonoïden zijn wijd verspreid in medicinale planten, groenten, fruit, noten, zaden, thee, honing en propolis (Ahmad et al. 2015; Yahia 2019).
    Deze review benadrukt het belang van flavonoïden als behandeling en profylaxe tegen SARS-CoV-2, hun voorspelde therapeutische doelen en voorgestelde regime-supplementen.

    Lees meer:
  • US National Library of Medicine: Flavonoids are promising safe therapy against COVID-19
  • Onderzoek naar mogelijke remmende eigenschappen van ethanolische propolis-extracten tegen ACE-II-receptoren voor COVID-19-behandeling door moleculaire docking-studie

    Datum Publicatie: 5 mei 2021
    Bron: PMC

    Het angiotensine-converting enzyme (ACE)-gerelateerde carboxypeptidase, ACE-II, is een type I integraal membraaneiwit van 805 aminozuren dat 1 HEXXH-E zinkbindende consensussequentie bevat. ACE-II is betrokken bij de regulatie van de hartfunctie en ook als een functionele receptor voor het coronavirus dat het ernstige acute respiratoire syndroom (SARS) veroorzaakt. In deze studie werd het potentieel van sommige flavonoïden in propolis om te binden aan ACE-II-receptoren berekend met in silico. De bindingsconstanten van tien flavonoïden, cafeïnezuur, cafeïnezuur fenethylester, chrysine, galangine, myricetine, rutine, hesperetine, pinocembrine, luteoline en quercetine werden gemeten met behulp van het AutoDock 4.2 moleculaire koppelingsprogramma. En ook werden deze bindingsconstanten vergeleken met referentieligand van MLN-4760. De resultaten laten zien dat rutine het beste remmingspotentieel heeft van de bestudeerde moleculen met een hoge bindingsenergie - 8,04 kcal / mol, en het wordt gevolgd door myricetine, quercetine, cafeïnezuur, fenethylester en hesperetine. Het referentiemolecuul heeft echter een bindingsenergie van - 7,24 kcal / mol. Concluderend, het hoge potentieel van flavonoïden in ethanolische propolis-extracten om te binden aan ACE-II-receptoren geeft aan dat dit natuurlijke bijenproduct een hoog potentieel heeft voor COVID-19-behandeling, maar dit moet worden ondersteund door experimentele studies.

    Lees meer:
  • US National Library of Medicine: Investigation of potential inhibitor properties of ethanolic propolis extracts against ACE-II receptors for COVID-19 treatment by molecular docking study
  • Propolis, bijenhoning en hun componenten beschermen tegen coronavirus 2019 (COVID-19): een overzicht van in silico, in vitro en klinische onderzoeken

    Datum Publicatie: 25 feb 2021
    Bron: PMC

    Ondanks de virulentie en het hoge sterftecijfer van coronavirusziekte 2019 (COVID-19), bestaat er tot op heden geen specifieke antivirale behandeling. Natuurlijke middelen met immuunbevorderende eigenschappen, zoals bijenproducten, worden onderzocht als mogelijke behandelingen. Bijenhoning en propolis zijn rijk aan bioactieve verbindingen die sterke antimicrobiële, bacteriedodende, antivirale, ontstekingsremmende, immunomodulerende en antioxiderende activiteiten uitdrukken.

    In deze review is de literatuur onderzocht op de anti-COVID-19 effecten van bijenhoning en propolis, met als doel het gebruik van deze handige producten als profylactische of adjuvante behandelingen voor mensen die besmet zijn met ernstig acuut respiratoir syndroom-coronavirus-2 (SARS- CoV-2). Moleculaire simulaties tonen aan dat flavonoïden in propolis en honing (bijv. Rutine, naringine, cafeïnezuur, fenylester, luteoline en artepilline C) virale spike-fusie in gastheercellen, virale-gastheerinteracties die de cytokinestorm veroorzaken, en virale replicatie kunnen remmen. Vergelijkbaar met het krachtige antivirale geneesmiddel remdesivir, remden rutine, propolis-ethanolisch extract en propolisliposomen niet-structurele eiwitten van SARS-CoV-2 in vitro, en deze verbindingen remden samen met naringine de SARS-CoV-2-infectie in Vero E6-cellen. Propolis-extracten geleverd door nanodragers vertonen betere antivirale effecten tegen SARS-CoV-2 dan ethanolische extracten. In lijn, in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten die groene Braziliaanse propolis of een combinatie van honing en Nigella sativa kregen, vertoonden een eerdere virale klaring, symptoomherstel, ontslag uit het ziekenhuis en minder mortaliteit dan tegenhangers die alleen standaardzorg kregen.

    Het gebruik van bijenproducten als adjuvante behandeling voor COVID-19 kan dus gunstige effecten hebben. Implicaties voor behandelresultaten en kwesties die in toekomstige studies moeten worden overwogen, worden besproken.

    Lees meer:
  • US National Library of Medicine: Propolis, Bee Honey, and Their Components Protect against Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): A Review of In Silico, In Vitro, and Clinical Studies
  • Potentiële anti-COVID-19-activiteit van Egyptische propolis met behulp van computermodellering

    Datum Publicatie: 1 feb 2021
    Bron: PMC

    Doel:
    De mogelijke anti COVID-19 activiteit van Egyptische propolis onderzoeken.

    Materiaal en methoden:
    Propolis-monsters werden verzameld uit verschillende Egyptische geografische gebieden en gekarakteriseerd met behulp van gestandaardiseerde methoden, scanning-elektronenmicroscoop en gaschromatografie / massaspectrometrie samen met computermodellering om de anti-COVID-19-activiteit te voorspellen.

    Resultaten & conclusie:
    Gaschromatografie / massaspectrometrie-analyse van Menoufia propolis bewees de aanwezigheid van Octatriacontyl pentafluoropropionaat (4,2%). Dockinganalyses verklaarden dat octatriacontylpentafluoropropionaat goed georiënteerd is in de enzymholtes, naast een uitstekende bindingswijze met de actieve plaats van de doelmacromoleculen (RNA-afhankelijke RNA-polymerase, Spike-proteïne S1 en hoofdprotease) in relatie tot een aantal antivirale middelen met een breed spectrum. Menoufia propolis zou een veelbelovende kandidaat kunnen zijn in de strijd tegen de pandemie COVID-19.

    Lees meer:
  • US National Library of Medicine: Potential anti-COVID-19 activity of Egyptian propolis using computational modeling
  • Moleculaire interactie-analyse van Sulawesi propolis-verbindingen met SARS-CoV-2-protease als voorstudie voor de ontdekking van COVID-19-geneesmiddelen

    Datum Publicatie: 30 dec 2020
    Bron: Science Direct

    Coronavirusziekte 2019 (COVID-19), een luchtwegaandoening veroorzaakt door ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2), is een wereldwijd gezondheidsprobleem, aangezien de Wereldgezondheidsorganisatie deze uitbraak in maart 2020 tot een wereldwijde pandemie heeft verklaard. De behoefte aan een effectieve behandeling is dringend omdat de ontwikkeling van een effectief vaccin jaren kan duren, gezien de complexiteit van het virus en zijn snelle mutatie. Een veelbelovend behandelingsdoel voor COVID-19 is SARS-CoV-2-protease. Deze studie was dus bedoeld om te onderzoeken of Sulawesi propolis-verbindingen geproduceerd door Tetragonula sapiens de enzymatische activiteit van SARS-CoV-2-protease remmen. In deze studie werd moleculaire koppeling uitgevoerd om de interactieprofielen van propolisverbindingen met SARS-CoV-2-protease te analyseren. De resultaten lieten zien dat twee verbindingen, namelijk glyasperine A en broussoflavonol F, zijn potentiële kandidaat-geneesmiddelen voor COVID-19 op basis van hun bindingsaffiniteit van -7,8 kcal / mol en hun vermogen om te interageren met His41 en Cys145 als katalytische sites. Beide verbindingen vertoonden ook gunstige interactieprofielen met SARS-CoV-2-hoofdprotease met bindingsovereenkomsten in vergelijking met remmer 13b als positieve controle van respectievelijk 63% en 75%.

    Lees meer:
  • Molecular interaction analysis of Sulawesi propolis compounds with SARS-CoV-2 main protease as preliminary study for COVID-19 drug discovery
  • Optimalisatie en evaluatie van propolis-liposomen als een veelbelovende therapeutische benadering voor COVID-19

    Datum Publicatie: 7 nov 2020
    Bron: PMC

    Dit werk heeft tot doel een geoptimaliseerde liposomale formulering te ontwikkelen om de antivirale activiteit van propolis tegen COVID-19 te versterken. Er zijn dockingstudies uitgevoerd voor bepaalde componenten van Egyptische propolis met Avigan, Hydroxychloroquine en Remdesivir als standaard antivirale middelen tegen zowel COVID-19 3CL-protease als S1-spike-eiwit. De actieve componenten die verantwoordelijk zijn voor de farmacologische effecten van propolis zijn rutine, cafeïnezuur fenethylester, quercetine, p-coumarinezuur, benzoëzuur, galangine, pinocembrine, chrysine en pinobankasin. De dockingstudies toonden aan dat rutine en cafeïnezuurfenethylester de hoogste affiniteit vertoonden voor beide doelen. De resultaten toonden een significant remmend effect van de geoptimaliseerde liposomale formule van Propolis tegen COVID-3CL-protease vergeleken met het Egyptische propolis-extract. Interessant is dat de remming van virale replicatie van COVID-19 bepaald door RT_PCR significant is verbeterd door inkapseling van propolis-extract in de liposomale formulering en vergelijkbaar was met het virale remmende effect van het krachtige antivirale middel (remdesivir).
    Deze bevindingen identificeerden het potentieel van propolisliposomen als een veelbelovende behandelingsaanpak tegen COVID-19.

    Lees meer:
  • Optimization and evaluation of propolis liposomes as a promising therapeutic approach for COVID-19
  • Milieuvriendelijk, niet-toxisch en natuurlijk voorkomend antiviraal product propolis, een recensie

    Datum Publicatie: 3 Okt 2020
    Bron: International Journal of Pharmaceutical Research

    In een artikel geschreven door International Journal of Pharmaceutical Research voor het WHO zeggen ze dat propolis kan helpen tegen Covid-19. De literatuur suggereert dat propolis als medicament kan worden gebruikt bij de behandeling van virale infecties. Het verhoogt de immuniteit van de gastheer. Het is ook belangrijk op te merken dat propolis een natuurlijke remedie kan zijn voor nieuwere virale infecties, gezien zijn breed spectrum activiteit in het menselijk lichaam en dus deze infecties behandelt.
    Propolis heeft met een hoog gehalte aan fenolische en flavonoïden een effect op het beheersen van virale infecties. De activiteit van deze componenten bestaat uit het remmen van de kans op overdracht van virale infecties naar verschillende cellen, het voorkomen van hun voortplanting en het vernietigen van de externe envelop van het virus.
    Een goed ontworpen preklinische screening gevolgd door gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken is nodig.

    Lees meer:

    Herbal Immune-boosters: Substantial Warriors of Pandemic Covid-19 Battle

    Datum Publicatie: 3 Okt 2020
    Bron: Elsevier Public Health Emergency Collection

    PAK's behoren tot de familie van zoogdierkinases, ook bekend als RAC / CDC42-geactiveerde kinases, die al sinds decennia bestaan. Te midden van deze klassen is PAK1 de meest prominente categorie van "pathogene kinasen" die een overvloed aan ziekten kunnen veroorzaken zoals kanker, ontsteking, malaria, dengue, immunosuppressie en vele antivirale ziekten, indien ze zich abnormaal gedragen (Maruta, 2020). Opvallend is dat PAK1-blokkers (van nature aanwezig), zoals cafeïnezuur, de esters daarvan, en propolis, PAK1 direct remmen (Xu et al., 2005).
    Propolis, verzameld door honingbijen, is al bekend sinds de oudheid. De honingbijen verzamelen hars van de knoppen van populieren en wilgen, waarbij ze al kauwend hun speeksel erin mengen om hiermee de zeshoekige honingraten van een laagje propolis te voorzien om zo hun larven te beschermen tegen veel pathogene organismen. Dit gesynthetiseerde product wordt propolis genoemd en wordt beschouwd als een kruidengeneesmiddel met antivirale eigenschappen. In de huidige wereld wordt propolis geïdentificeerd met antikankereigenschappen vanwege de aanwezigheid van een ingrediënt CAPE (cafeïnezuurfenylester) dat betrokken is bij neerwaartse regulatie van RAC voor respectievelijk PAK1-remming (Xu et al., 2005). Hoewel de antikankerbestanddelen in propolis van product tot product verschillen, afhankelijk van de oogsteigenschappen van bijenextracten. Het antikankerelement in Braziliaanse propolis is bijvoorbeeld Artepillin C (ARC), terwijl in subtropische regio's van Taiwan en Okinawa polyfenolen namelijk Nymphaeols werken als directe remmers van PAK1 (Nguyen et al., 2017). Sinds duidelijk is geworden dat PAK1 de neiging heeft om kankers, virale ziekten zoals HIV, hepatitis, pappiloma, influenza, ebola, SARS en coronavirus te veroorzaken, samen met de onderdrukking van het immuunsysteem van gastheren, zou propolis essentieel zijn bij het blokkeren van COVID / coronavirus veroorzaakte fibrose in de luchtwegen en versterkte de immuniteit van een individu (Maruta, 2014).
    De effectiviteit van propolis hangt ook af van het product, de chemische aard en werking ervan.



    Lees meer:
  • Herbal Immune-boosters: Substantial Warriors of Pandemic Covid-19 Battle
  • Studie: Het gebruik van Braziliaans groene propolis-extract bij patiënten met COVID-19. (Bee-Covid)

    Datum Publicatie: 30 Sep 2020
    Bron: clinicaltrials.gov

    De COVID-19-pandemie baart grote zorgen vanwege de impact ervan op de menselijke gezondheid en op de economie. Propolis, een natuurlijke hars die door bijen wordt geproduceerd uit plantaardig materiaal, heeft ontstekingsremmende, immunomodulerende en antioxiderende eigenschappen en verschillende aspecten van het SARS-CoV-2-infectiemechanisme zijn mogelijke doelwitten voor propolisverbindingen. Propolis-componenten hebben remmende effecten op de ACE2-, TMPRSS2- en PAK1-signaalroutes; bovendien is antivirale activiteit in vitro en in vivo bewezen.

    Dit is een gerandomiseerde pilootstudie die tot doel heeft de impact te beoordelen van het gebruik van Braziliaans groene propolis-extract tegen de schadelijke effecten van het nieuwe coronavirus.

    Lees meer:
  • The Use of Brazilian Green Propolis Extract (EPP-AF) in Patients Affected by COVID-19. (Bee-Covid)
  • Bijenproducten als bron van veelbelovende therapeutische en chemoprofylaxe-strategieën tegen COVID-19 (SARS-CoV-2)

    Datum Publicatie: 18 Sep 2020
    Bron: Europe PMC en onlinelibrary.wiley.com

    De opkomst van het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) in 2019 in China markeerde de derde uitbraak van een zeer pathogeen coronavirus dat mensen infecteert. De nieuwe coronavirusziekte (COVID-19) verspreidde zich wereldwijd en werd een noodgeval van grote internationale zorg. Maar zelfs na tien jaar onderzoek naar het coronavirus zijn er nog steeds geen goedgekeurde vaccins of therapeutische middelen om de coronavirusinfectie te behandelen. In deze context presenteert apitherapie zich als een veelbelovende bron van farmacologische en nutraceutische middelen voor de behandeling en / of profylaxe van COVID - 19. Verschillende honingbijproducten, zoals honing, stuifmeel, propolis, koninginnengelei, bijenwas en bijengif, hebben bijvoorbeeld een krachtige antivirale werking getoond tegen pathogenen die ernstige ademhalingssyndromen veroorzaken, waaronder die veroorzaakt door menselijke coronavirussen. Daarnaast, de voordelen van deze natuurlijke producten voor het immuunsysteem zijn opmerkelijk, en veel van hen zijn betrokken bij de inductie van antilichaamproductie, de rijping van immuuncellen en het stimuleren van de aangeboren en adaptieve immuunresponsen. Dus bij afwezigheid van specifieke antivirale middelen tegen SARS-CoV-2, zou apitherapie hoop kunnen bieden om enkele van de risico's die aan COVID-19 zijn verbonden, te verminderen.

    Lees meer:
  • Europe PMC: Bee products as a source of promising therapeutic and chemoprophylaxis strategies against COVID-19 (SARS-CoV-2)
  • Wiley Online Library: Bee products as a source of promising therapeutic and chemoprophylaxis strategies against COVID-19 (SARS-CoV-2)
  • Propolis: Een potentiële behandeling voor Covid-19

    Datum Publicatie: September 2020.
    Bron: Researchgate
    Auteur: Ariel Bustinza

    De pandemie veroorzaakt door SARS-CoV-2 en de ziekte die het veroorzaakt, COVID-19 genaamd, vereist een vroege zoektocht naar therapeutische opties. Propolis wordt als een mogelijke behandeling beschouwd, voornamelijk vanwege een remmend effect van PAK1, waardoor een immunomodulerend en ontstekingsremmend effect wordt gegenereerd. Er is een potentieel antiviraal effect van enkele overvloedige actieve ingrediënten in propolis, wat al blijkt uit andere coronavirussen. Recente gegevens duiden op een mogelijke remmende interactie van de belangrijkste protease van SARS-CoV-2 met de fenethylester van cafeïnezuur (CAPE) in propolis, wat een mogelijk antiviraal effect voor de behandeling van COVID-19 ondersteunt. Quercetine is ook gepostuleerd vanwege verschillende mogelijke werkingsmechanismen en een bewezen remmend effect op SARS-CoV-1. Verschillende propolisverbindingen hebben een potentieel blokkerende werking van het angiotensineconversie-enzym (ACE II), de belangrijkste receptor voor SARS-CoV-2.
    Propolis is toegediend in gerandomiseerde klinische onderzoeken bij andere pathologieën zonder bijwerkingen te melden. In gerandomiseerde klinische onderzoeken werden geen negatieve interacties gemeld met conventionele behandeling voor type 2 diabetes en chronische nierziekte. Om deze redenen zal dit artikel de pathofysiologische overwegingen bespreken voor het gebruik van propolis bij de behandeling van de verschillende fasen van COVID-19, het potentiële voordeel ervan in combinatie met vitamine D en C, en ook een manier van toediening voorstellen. In gerandomiseerde klinische onderzoeken werden geen negatieve interacties gemeld met conventionele behandeling voor type 2 diabetes en chronische nierziekte. Om deze redenen zal dit artikel de pathofysiologische overwegingen bespreken voor het gebruik van propolis bij de behandeling van de verschillende fasen van COVID-19, het potentiële voordeel ervan in combinatie met vitamine D en C, en ook een manier van toediening voorstellen. In gerandomiseerde klinische onderzoeken werden geen negatieve interacties gemeld met conventionele behandeling voor type 2 diabetes en chronische nierziekte. Om deze redenen zal dit artikel de pathofysiologische overwegingen bespreken voor het gebruik van propolis bij de behandeling van de verschillende fasen van COVID-19, het potentiële voordeel ervan in combinatie met vitamine D en C, en ook een manier van toediening voorstellen.

    Lees meer:
  • Propolis: A potential treatment for Covid-19
  • Propolis en zijn potentieel tegen SARS-CoV-2-infectiemechanismen en COVID-19-ziekte

    Datum Publicatie: 17 Aug 2020.
    Bron: PubMed en Science Direct

    Running title: Propolis against SARS-CoV-2 infection and COVID-19
    Propolis, een harsachtig materiaal dat door honingbijen wordt geproduceerd uit exsudaten van planten, wordt al lang gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde en wordt op grote schaal geconsumeerd als hulpmiddel voor de gezondheid en als booster voor het immuunsysteem. De pandemie COVID-19 heeft wereldwijd hernieuwde belangstelling voor propolisproducten; Gelukkig zijn verschillende aspecten van het SARS-CoV-2-infectiemechanisme mogelijke doelwitten voor propolisverbindingen. Het binnendringen van SARS-CoV-2 in gastheercellen wordt gekenmerkt door virale spike-eiwitinteractie met cellulair angiotensine-converting enzyme 2 (ACE2) en serineprotease TMPRSS2. Dit mechanisme omvat PAK1-overexpressie, een kinase dat door coronavirus geïnduceerde longontsteking, fibrose en onderdrukking van het immuunsysteem medieert. Propolis-componenten hebben remmende effecten op de ACE2-, TMPRSS2- en PAK1-signaleringsroutes; Daarnaast, antivirale activiteit is in vitro en in vivo bewezen. In preklinische studies bevorderde propolis de immunoregulatie van pro-inflammatoire cytokines, waaronder reductie van IL-6, IL-1 beta en TNF-a. Bij deze immunoregulatie zijn monocyten en macrofagen betrokken, evenals Jak2 / STAT3-, NF-kB- en inflammasoomroutes, waardoor het risico op het cytokine-stormsyndroom, een belangrijke mortaliteitsfactor bij gevorderde COVID-19-ziekte, wordt verminderd. Propolis is ook veelbelovend gebleken als hulpmiddel bij de behandeling van verschillende comorbiditeiten die bijzonder gevaarlijk zijn bij COVID-19-patiënten, waaronder aandoeningen van de luchtwegen, hypertensie, diabetes en kanker. Gestandaardiseerde propolis-producten met consistente bioactieve eigenschappen zijn nu beschikbaar. Gezien de huidige noodsituatie die wordt veroorzaakt door de COVID-19-pandemie en de beperkte therapeutische opties, wordt propolis gepresenteerd als een veelbelovende en relevante therapeutische optie die veilig is, gemakkelijk oraal kan worden toegediend en direct beschikbaar is als natuurlijk supplement en functionele voeding.

    Lees meer:
  • Science Direct: Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease
  • PubMed: Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease
  • Propolis and coronavirus disease 2019 (COVID-19): Lessons from nature

    Datum Publicatie: 9 Aug 2020
    Bron: PMC

    On the whole, due to the recent SARS-Cov-2 pandemic, studies with propolis can be considered very promising. Thus, our research group is totally convinced of the broad action of propolis in the various biological systems. Finally, the safety, health effects, low cost, and easy use make propolis an intriguing supportive therapy for SARS-Cov-2.

    Lees meer:
  • Propolis and coronavirus disease 2019 (COVID-19): Lessons from nature
  • Antiviral effects and possible mechanisms of action of constituents from Brazilian propolis and related compounds

    Datum Publicatie: 7 Aug 2020
    Bron: Scopus Preview / Science Direct

    Propolis is een bekend medicinaal product uit bijenkasten, onder andere vanwege de antivirale eigenschappen. Van menselijke rhinovirussen (HRV's) wordt erkend dat ze verantwoordelijk zijn voor meer dan 50% van de verkoudheden wereldwijd. Deze studie werd uitgevoerd om te bepalen of kaempferol (KF) en p-coumarinezuur (p-CA) geëxtraheerd uit Braziliaanse propolis en nog acht eerder bekende verbindingen van propolis antivirale activiteit hadden tegen humaan rhinovirus (HRV) -2, HRV-3 en HRV-4 in HeLa-cellen en om hun werkingsmechanisme te bepalen met behulp van sulforhodamine B-assay en real-time reverse transcriptie polymerasekettingreactie. De resultaten werden vergeleken met die van een positieve controle ribavirine. Op basis van IC50-waarden waren KF, quercetine, chrysine en luteoline meer uitgesproken in antivirale activiteit ten aanzien van HRV-2 (7,3-37,4 µM), HRV-3 (11,9-20,4 µM) en HRV-4 (12,9-24. 4 µM) dan een geneesmiddelreferentie ribavirine (270,1-323,9 µM). De 35 µM KF en 610 µM p-CA hadden geen interactie met de HRV-3-deeltjes. KF en p-CA HRV-3-infectie remden wanneer ze werden toegevoegd tijdens de vroege stadia (0-4 uur) na virusinoculatie. Deze bestanddelen verminderden de RNA-replicatieniveaus van HRV-3 in de HeLa-celculturen opmerkelijk. Deze bevindingen suggereren dat KF en p-CA de ingang van de virussen in de cellen kunnen blokkeren of verminderen om de cellen te beschermen door virusvernietiging en virusreplicatie te verminderen, wat een cruciale rol kan spelen bij het verstoren van expressies van intercellulair adhesiemolecuul-1. en interleukine-6. Verdere studies over de mogelijke toepassingen van propolis afgeleide materialen als mogelijke producten om HRV-infectie te voorkomen of te behandelen, zijn aangeraden.

    Lees meer:
  • Antiviral effects and possible mechanisms of action of constituents from Brazilian propolis and related compounds
  • Flavonoids with inhibitory activity against SARS-CoV-2 3CLpro

    Datum Publicatie: 4 Aug 2020
    Bron: PMC

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) has been a pandemic disease of which the termination is not yet predictable. Currently, researches to develop vaccines and treatments is going on globally to cope with this disastrous disease. Main protease (3CLpro) from severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) is one of the good targets to find antiviral agents before vaccines are available. Some flavonoids are known to inhibit 3CLpro from SARS-CoV which causes SARS. Since their sequence identity is 96%, a similar approach was performed with a flavonoid library. Baicalin, herbacetin, and pectolinarin have been discovered to block the proteolytic activity of SARS-CoV-2 3CLpro. An in silico docking study showed that the binding modes of herbacetin and pectolinarin are similar to those obtained from the catalytic domain of SARS-CoV 3CLpro. However, their binding affinities are different due to the usage of whole SARS-CoV-2 3CLpro in this study. Baicalin showed an effective inhibitory activity against SARS-CoV-2 3CLpro and its docking mode is different from those of herbacetin and pectolinarin. This study suggests important scaffolds to design 3CLpro inhibitors to develop antiviral agents or health-foods and dietary supplements to cope with SARS-CoV-2.

    Lees meer:
  • Flavonoids with inhibitory activity against SARS-CoV-2 3CLpro
  • Structural stability of SARS-CoV-2 3CLpro and identification of quercetin as an inhibitor by experimental screening

    Datum Publicatie: 1 Aug 2020
    Bron: PMC

    The global health emergency generated by coronavirus disease 2019 (COVID-19) has prompted the search for preventive and therapeutic treatments for its pathogen, the severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). There are many potential targets for drug discovery and development to tackle this disease. One of these targets is the main protease, Mpro or 3CLpro, which is highly conserved among coronaviruses. 3CLpro is an essential player in the viral replication cycle, processing the large viral polyproteins and rendering the individual proteins functional. We report a biophysical characterization of the structural stability and the catalytic activity of 3CLpro from SARS-CoV-2, from which a suitable experimental in vitro molecular screening procedure has been designed. By screening of a small chemical library consisting of about 150 compounds, the natural product quercetin was identified as reasonably potent inhibitor of SARS-CoV-2 3CLpro (Ki ~ 7 µM). Quercetin could be shown to interact with 3CLpro using biophysical techniques and bind to the active site in molecular simulations. Quercetin, with well-known pharmacokinetic and ADMET properties, can be considered as a good candidate for further optimization and development, or repositioned for COVID-19 therapeutic treatment.

    Lees meer:
  • Structural stability of SARS-CoV-2 3CLpro and identification of quercetin as an inhibitor by experimental screening
  • Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19)

    Datum Publicatie: 19 Jun 2020
    Bron: Frontiers in Immunology

    Quercetin is a well-known flavonoid whose antiviral properties have been investigated in numerous studies. There is evidence that vitamin C and quercetin co-administration exerts a synergistic antiviral action due to overlapping antiviral and immunomodulatory properties and the capacity of ascorbate to recycle quercetin, increasing its efficacy. Safe, cheap interventions which have a sound biological rationale should be prioritized for experimental use in the current context of a global health pandemic. We present the current evidence for the use of vitamin C and quercetin both for prophylaxis in high-risk populations and for the treatment of COVID-19 patients as an adjunct to promising pharmacological agents such as Remdesivir or convalescent plasma. ...

    Lees meer:
  • Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19)
  • Luteolin: A Dietary Molecule as Potential Anti-COVID-19 Agent

    Datum Publicatie: 16 Jun 2020
    Bron: Research Square

    Luteolin is an important plant-derived flavonoid that is widely distributed in edible herbs and vegetables.
    Luteolin is also one of the flavonoids that is responsible for the healing proporties of Propolis.
    Studies on animal and human models have shown that Luteolin exhibits various pharmacological properties, viz. anti-inflammatory, anti-cancer, anti-oxidant, anti-apoptotic, and neurotrophic actions. The ongoing pandemic coronavirus disease-2019 (COVID-19), is a disease of the respiratory tract that consists of mild to severe symptoms of pneumonia including fever, muscle aches, sore throat, coughing, and shortness of breath. It is of particular concern in older people and patients with chronic diseases having cardiovascular and blood clotting issues or who have compromised immune. This situation prompted us to evaluate the bioactive compounds which are being used to prevent respiratory-related illness. Luteolin is one such compound which is used as an anti-inflammatory agent. Several studies have explained the protective nature of Luteolin by inhibiting virus entry and fusion with human receptors in old SARS-CoV that had emerged in 2003. Thus, regular consumption of foods having adequate amount of Luteolin in our diet may be helpful in inhibiting the SARS-CoV-2 infection as well and may prevent the consequent symptoms in COVID-19 patients. In present work, we have carried out the molecular docking studies of Luteolin with six different SARS-CoV-2 encoded key proteins. The FDA-approved drug remdesivir was also evaluated as control to compare the results. Luteolin showed excellent inhibitory action against papain-like proteinase, a main protease of SARS-CoV-2. Luteolin was also many times more active than remdesivir. Therefore, the foods which have Luteolin in adequate amount might be explored further for potential use against COVID-19.

    Lees meer:
  • Luteolin: A Dietary Molecule as Potential Anti-COVID-19 Agent
  • Europe PMC: Luteolin: A Dietary Molecule as Potential Anti-COVID-19 Agent
  • Back to the basics: Propolis and COVID-19

    Datum Publicatie: 7 Jun 2020
    Bron: Wiley Online Library

    Viruses causing respiratory diseases invade their host via the nasopharyngeal, oropharyngeal, or tracheal mucosa. At present, there are no specific antiviral drugs or vaccines against SARS-CoV2 infection for potential therapy of humans. Identifying methods able to reduce or prevent colonization, viral adhesion, and promote virus shedding on mucous membranes or have the ability to inactivate pathogens and thus reduce virus dose and/or increase immune response would be essential in the management of COVID-19 outbreak. Therefore, we suggest that propolis (or its constituents) may represent a low-cost treatment option that may act as potential inhibitors of SARS-CoV-2 in the oropharyngeal niche.

    Propolis should be explored as a prophylaxis in high-risk groups, such as individuals in close contact with infected patients. Further studies should be conducted for the validation of these compounds using in vitro and in vivo models. These studies must thoroughly characterize the biological activities and underlying mechanisms of action and isolating the most beneficial compounds, mainly those related to antiviral properties.

    Lees meer:
  • Back to the basics: Propolis and COVID-19
  • Natural products may interfere with SARS-CoV-2 attachment to the host cell

    Datum Publicatie: 5 mei 2020
    Bron: PMC

    The newly emerged human coronavirus pandemic is the health crisis we encounter in the 21 century, leaving more than 100.000 deaths and 1.6 million reported cases. Natural products, like propolis, are known historically for its pharmaceutical properties. In this study, we tried to illuminate the route that some natural product active compounds may utilize though the human cell-surface receptor HSPA5 and its impact on SARS-CoV-2 attachment. These natural compounds or hormones may be used to reduce the risk of COVID-19 for high-risk people like elders and cancer patients or the front-line medical staff.

    Lees meer:
  • Natural products may interfere with SARS-CoV-2 attachment to the host cell
  • Candidate drugs against SARS-CoV-2 and COVID-19

    Datum Publicatie: 29 apr 2020
    Bron: PMC

    Further, due to their wide safety profile, less pharmacological side effects and easy availability, phytochemicals, such as flavonoids, emodin and resveratrol with postulated therapeutic efficacy against SARS-CoV-2 infection and COVID-19 disease may be used by large populations for pre- and post-exposure prophylaxis of SARS-CoV-2 infection and in COVID-19 disease.

    Lees meer:
  • Candidate drugs against SARS-CoV-2 and COVID-19
  • COVID-19, pulmonary mast cells, cytokine storms, and beneficial actions of luteolin

    Datum Publicatie: 27 apr 2020
    Bron: PMC

    Inhibition of mast cell-associated inflammation could be accomplished with natural molecules, especially the polyphenolic flavonoids. The flavone luteolin (not lutein, which is a carotenoid) has been shown to have broad antiviral properties. Luteolin specifically binds to the surface spike protein of SARS-Cov-2 and inhibits entry of the virus into host cells. Furthermore, luteolin inhibits serine proteases, including the SARS-CoV 3CL protease required for viral infectivity.

    Lees meer:
  • COVID-19, pulmonary mast cells, cytokine storms, and beneficial actions of luteolin
  • PAK1-blockers: Potential Therapeutics against COVID-19

    Datum Publicatie: 19 Apr 2020
    Bron: PMC

    Since PAK1 is responsible not only for cancers, but also for infection with a wide variety of viruses such as influenza, HIV, pappiloma virus and SARS/coronal virus in generally, as well as immune-suppression, propolis would be useful for blocking coronavirus-induced fibrosis of lungs and stimulating the immune system as well.

    Lees meer:
  • PAK1-blockers: Potential Therapeutics against COVID-19
  • Is quercetine de natuurlijke COVID-19 blokker?

    Datum Publicatie: 30 Maa 2020
    Bron: Biok (Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire Kennis)

    Quercetine en luteoline, twee natuurlijke flavonoiden, staan op de top-10 lijst van FDA-goedgekeurde verbindingen die de capaciteit bezitten om de cellulaire toegangspoort voor beta-coronavirussen zoals COVID-19 gesloten te houden.

    Lees meer:
  • Quercetine-de-natuurlijke-covid-19-blokker
  • Download de PDF