Covid-19 & Propolis
Propolis is het geheime wapen in het versterken van je immuunsysteem en de bescherming tegen COVID-19! Wetenschappelijke literatuur heeft aangetoond dat propolis een krachtige natuurlijke stof is die het menselijk lichaam kan ondersteunen in de strijd tegen bacteriën, virussen en schimmels.
Onderzoekers hebben ontdekt dat propolis essentiële antioxidanten, vitaminen en mineralen bevat die het lichaam helpen bij het bouwen van een sterk immuunsysteem. Deze stoffen staan erom bekend dat ze de weerstand verhogen en de afweer van het menselijk lichaam ondersteunen tegen bacteriën en virussen.
In tijden van epidemieën, zoals COVID-19, hebben we een sterk immuunsysteem nodig om ons te beschermen tegen besmetting. Daarbij kan een regelmatige inname van propolis bijdragen aan een gezond immuunsysteem en je beschermen tegen ziektes.
Als jij ook wilt profiteren van de kracht van propolis, aarzel dan niet en voeg dit wondermiddel toe aan jouw dagelijkse routine. Kies voor producten die rijk zijn aan propolis, zoals supplementen of tincturen.
Sluit je aan bij duizenden anderen die hun immuunsysteem versterken met behulp van propolis. Bestel vandaag nog jouw propolis-supplement en geef je immuunsysteem een boost!
Propolis en zijn eigenschappen
Propolis is een product dat door de bijen wordt geproduceerd van harsen en plantenafscheidingen.
Planten verdedigen zich voornamelijk tegen allerlei ziekteverwekkers door fytochemicaliën te produceren, waarvan er vele zijn geëxtraheerd en al vele eeuwen worden gebruikt in de geneeskunde.
Plantafweerstoffen die door bijen worden verzameld, zijn onder meer fenolen en terpenoïden.
Fytochemische verbindingen die veelbelovend zijn voor de remming van het coronavirus bij mensen zijn onder meer quercetine, myricetine en cafeïnezuur, allemaal componenten die terug te vinden zijn in propolis.
Honingbijen en vele andere soorten sociale bijen herkennen deze antimicrobiële eigenschappen en verzamelen en verwerken deze plantaardige producten selectief om propolis te maken, die ze gebruiken om de kolonie te beschermen.
De productie en het gebruik van propolis door honingbijen is zo geëvolueerd dat deze sociale bijen aanzienlijk minder immuungenen hebben dan solitaire insectensoorten.
Bijen in kolonies die meer propolis produceren zijn gezonder en leven langer. Propolisconsumptie door de bijen verhoogt hun immuunrespons op bacteriële en virale uitdagingen.
De samenstelling van propolis varieert afhankelijk van de plantensoorten die in elke regio beschikbaar zijn.
Omdat deze variabiliteit hun geneeskrachtige eigenschappen kan beïnvloeden, zijn er gestandaardiseerde propolisproducten ontwikkeld om te helpen voorzien in de behoefte aan een product dat niet varieert in de belangrijkste bioactieve componenten en veilig is, met minimale interactie met farmaceutische geneesmiddelen en bewezen werkzaamheid in klinische onderzoeken.
In de afgelopen decennia is aangetoond dat het antimicrobiële (inclusief antivirale), ontstekingsremmende, immunomodulerende, antioxiderende en kankerbestrijdende eigenschappen heeft.
Propolis wordt van oudsher veel gebruikt om verschillende ziekten te verlichten; het is, naast andere natuurlijke alternatieven, ook overwogen als een aanvullende behandeling voor SARS-CoV-2-infectie, omdat het over het algemeen goedkoop is, overal verkrijgbaar en zelden ongewenste bijwerkingen veroorzaakt.
Waarom propolis geschikt kan zijn in de strijd tegen COVID-19
Van de alternatieven voor natuurlijke geneeskunde is propolis uitgebreid bestudeerd en wordt het al in veel landen op grote schaal geconsumeerd.
Propolis-producten, zoals keelsprays en -extracten, worden bijvoorbeeld door honderden bedrijven in Brazilië geproduceerd en worden in bijna elke apotheek in het hele land als gezondheidshulpmiddel verkocht, wat op praktische basis aantoont dat ze veilig kunnen worden geconsumeerd.
Deze propolisproducten en de grondstof voor hun vervaardiging worden op grote schaal geëxporteerd door Braziliaanse bedrijven, vooral naar Aziatische landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en China.
Het belang van propolis in de Chinese, Japanse, Russische en Koreaanse geneeskunde wordt weerspiegeld in het aantal patenten voor propolis-bevattende producten geregistreerd in 2013, waaronder ongeveer 1200 door China en 300 - 400 elk voor Japan, Rusland en Korea.
Sinds 2013 zijn er ongeveer 1400 nieuwe propolis-gerelateerde patenten aangevraagd bij het Amerikaanse octrooibureau. Het is een belangrijk ingrediënt in de traditionele Chinese geneeskunde.
Japanse wetenschappers hebben verschillende Braziliaanse propolis-componenten geïsoleerd en gepatenteerd voor de behandeling van kanker, waarmee ze hun nut hebben aangetoond.
Propolis heeft zelfs een breed spectrum aan farmacologische eigenschappen en is een voedingssupplement dat vaak wordt geconsumeerd door zowel gezonde als zieke mensen als preventieve voorzorgsmaatregel en voor behandeling.
Het wordt ook gebruikt in de diergeneeskunde vanwege zijn antibacteriële, schimmelwerende, antivirale, antiparasitaire, hepatoprotectieve en immunomodulerende activiteiten.
In de nasleep van de uitbraak van het coronavirus heeft Zuid-Korea een zegen gezien in het gebruik van functionele voedingsmiddelen.
Volgens hun ministerie van Voedsel- en Geneesmiddelenveiligheid zijn "gezonde functionele voedingsmiddelen" voedingsstoffen waarvan is bewezen dat ze gunstig zijn voor de gezondheid.
In maart van 2020 heeft het ministerie, als reactie op de pandemie van het coronavirus, de regelgeving voor propolis, dat wordt beschouwd als een functioneel voedingsmiddel, versoepeld en nieuwe orale formuleringen toegestaan.
Ondanks aanzienlijk bewijs dat propolis ziektesymptomen kan verminderen en verlichten, is de acceptatie ervan als een gezondheidsbevorderend supplement in de menselijke geneeskunde echter in veel landen, zoals de VS, beperkt vanwege een relevante kritiek dat propolisproducten niet gestandaardiseerd zijn en verschillen in hun componenten en biologische activiteit.
Gedeeltelijk komt dit doordat propolis varieert met de soorten planten die in elke regio beschikbaar zijn, waarvan de bijen harsen verzamelen om het te produceren. Er zijn echter onlangs gestandaardiseerde propolisproducten beschikbaar gekomen om te helpen voorzien in de behoefte aan een product dat niet varieert in de belangrijkste bioactieve componenten en effectiviteit.
Een van die opties, een gestandaardiseerd Braziliaans propolis-extractmengsel, is getest op veiligheid en effectiviteit in klinische onderzoeken voor de behandeling van nieraandoeningen en diabetes, stomatitis door gebitsprothesen en patiënten met brandwonden.
Daarom moet propolis als nutraceutisch of functioneel voedingsmiddel worden beschouwd als een hulpmiddel dat kan helpen bij de bestrijding van de COVID-19-pandemie.
Sommige propolisverbindingen kunnen mogelijk interageren met SARS-CoV-2
De onderzoeksgemeenschap heeft de genetische code van het coronavirus onderzocht en de mechanismen die ten grondslag liggen aan de schade veroorzaakt door SARS-CoV-2, om te helpen bij het zoeken naar medicijnen en/of potentiële doelwitten om het virus inactief te maken en de schade die het veroorzaakt te verminderen.
De belangrijkste protease van het coronavirus SARS-CoV-2, MPRO (3-chymotrypsine-achtig cysteïne-enzym), is essentieel voor de verwerking van polyproteïnen door het coronavirus en voor de levenscyclus ervan, en daarom is remming van de actieve plaats van dit enzym een relevant doelwit voor medicijn ontdekking.
Langs deze lijn evalueerde Hashem verschillende natuurlijke verbindingen met een in silico-benadering (moleculaire koppeling) om te proberen bruikbare opties te vinden voor de behandeling van SARS-CoV-2-infectie.
Vreemd genoeg verschenen cafeïnezuurfenethylester (CAPE), galangine, chrysine en cafeïnezuur, stoffen die in verschillende soorten propolis over de hele wereld voorkomen, als potentiële geneesmiddelen tegen dit virale doelwit (Tabel 1).
Specifiek werd in een vergelijkbaar onderzoek voorspeld dat CAPE interageert met SARS-CoV-2.
Hoewel het nodig zal zijn om in-vitro-testen uit te voeren om de mogelijke anti-SARS-CoV-2-effecten van propolis en/of zijn bestanddelen te evalueren, zijn deze in-silico-resultaten veelbelovend.
Bron:
PMC: Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease